کودک و خردسال, خوابیدن کودکان

اگر کودک شما نخوابد چه می کنید؟

خوابیدن کودکان

اگر کودک شما نخوابد چه می کنید؟

اگر کودک شما نخوابد چه می کنید؛ والدین توجه زیادی به خوابیدن کودکان در طول شب دارند، اما بعضی اوقات به چرت زدن کودک توجه کافی ندارند.

خوابیدن کودکان

خوابیدن کودکان

از آنجایی که نوزادان معمولاً تا حدود ۶ ماهگی خواب طولانی تری در طول شب نخواهند داشت باید در طول روز خواب کوتاهی داشته باشند. اما چرت زدن منظم تنها راهی است که نوزادان می توانند ساعات مورد نیاز روزانه خود را بخوابند.

با افزایش سن ، کودک به خواب کمتری نیاز دارد ، اما با این وجود به چرت روزانه نیاز دارد تا خواب شب را تکمیل کند و اطمینان حاصل کند که در روند رشد آن تاثیر میگذارد. اگر کودک شما با چرت زدن مبارزه می کند ، یا معمولاً در طول روز به اندازه کافی نمی خوابد، این نکات می تواند به او کمک کند تا در خواب روزانه خود راحت بخوابد.

چرا کودکمان نمیخوابد؟

کودک شما خیلی خسته است. نوزادان نمی توانند به اندازه کافی چرت بزنند یا شب بخوابند. اطمینان حاصل کنید که کودک شما با روشهایی مانند خواباندن و چرت زدن، خواب کافی دارد.

اتاق کودک بیش از حد روشن ، پر سر و صدا یا شلوغ است.

اطمینان حاصل کنید که پرده ها را کشیده اید و چراغ ها را برای زمان خواب کم کنید تا در هنگام تلاش برای خوابیدن کودک خیلی نور نباشد و سر و صدا و فعالیت اضافی را قطع کنید.

شاید کودک شما گرسنه است ، یا دارد دندان در می آورد . پس او نمیتواند شب را راحت بخوابد . اطمینان حاصل کنید که کودک شما به خوبی تغذیه شده است ، هرگونه درد دندان درآوردن را تسکین داده و قبل از خوابیدن کودک ، پوشک او را تعویض کنید.

نکاتی برای نوزادی که چرت نمی زند:

اگر کودک شما چرت نمی زند ، تسلیم نشوید. در حالی که همه نوزادان متفاوت هستند ، در اینجا چند پیشنهاد وجود دارد که ممکن است به کودک کوچک شما کمک کند.

کودک را در طول روز بخوابانید:

یک برنامه خواب روتین ایجاد کنید. اگرچه ممکن است عادت های خوابیدن کودک شما در روز تصادفی به نظر برسد ، اما چنین نیست. یک برنامه روزانه برای اوقات بازی و وعده های غذایی تعیین کنید .

اگر مکانی ثابت برای خواباندن به او بدهید ، در خوابیدن بهتر عمل خواهد کرد. توجه داشته باشید که کودک شما بین خواب چه مدت بیدار است ، سپس برنامه ریزی کنید که در خانه باشید تا بتوانید او را در تختخواب یا تخته او قرار دهید.

نوزادان از این نظر مانند بزرگسالان هستند که برای خوابیدن نیاز به احساس گرما ، خشکی ، تغذیه و راحتی دارند. بنابراین بررسی کنید که نیازهای اساسی او قبل از شب برآورده شده باشد.

با رعایت نکات بالا میتوانید کودک خود را به راحتی بخوابانید و او هم خواب راحتی را خواهد داشت.

چرا بعضی کودکان دیر به خواب می‌روند؟

خواب برای کودک همانند تغذیه لازم و ضروری است. بسیاری از کودکان برای به خواب رفتن مشکل دارند و به موقع نمی خوابند، در کودکان معمولا بی خوابی اوایل شب اتفاق می افتد و به اصطلاح به آن بی خوابی شبانه گفته می شود.

خوابیدن کودکان

خوابیدن کودکان

احتیاج به خواب در انسان ها در سنین مختلف متفاوت است. به عنوان مثال به طور متوسط یک کودک دوازده ساله به نه ساعت خواب و یک کودک چهار ساله به یازده و نیم ساعت خواب احتیاج دارد، البته این مسئله بین کودکان با هم در یک سن فرق می کند.

کودکی که شب ها با آرامش و به حد کافی خوابیده، روز بعد به موقع از خواب بیدار می شود و اگر به حد کافی نخوابد، صبح روز بعد به علت کافی نبودن مقدار خواب، بهانه گیر و کج رفتار می شود و کمتر شاد به نظر می رسد و انرژی کمتری دارد. در بچه های بزرگتر، به اندازه نبودن خواب شب آنها را خسته، کُند و حساس می کند و نمی توانند بر روی درس تمرکز کنند.

والدین در خواباندن کودک نقش مهمی را ایفا می کنند، حتی عده ای از کودکان تا زمانی که یکی از والدین خصوصا مادر در کنارشان نباشد به خواب فرو نمی روند. عواملی که سبب دیر به خواب رفتن در کودکان می شود ممکن است دلایل متعددی داشته باشد.

وقتی می بینید کودک شما در به خواب رفتن مشکل دارد بهتر است به موارد زیر توجه کنید:

  1. آیا ساعت مشخص و منظمی برای رفتن کودک به تخت وجود دارد؟
  2.  آیا کودک در تخت خود احساس خوبی دارد؟ (به عنوان مثال: محیط اتاق خواب برایش مطلوب است؟خیلی روشن یا تاریک نیست؟ زیاد گرم یا سرد نیست؟ آیا تخت مرتب شده و یا تشک خوبی دارد؟)
  3.  آیا بچه های متعدد در یک اتاق می خوابند و همدیگر را بیدار نگه می دارند؟
  4.  آیا کودک شما در طول روز مسائلی داشته که فکرش را به طور مداوم مشغول می دارد و وی را هیجان زده می کند و باعث اخلال در خواب می شود؟ (مثال: هیجانات، دعوا و درگیری، فیلم های مهیج یا تولد بچه دیگر)
  5.  آیا ممکن است سروصدا زیاد باشد و مانع خواب کودک شود؟
  6.  آیا مهمان آمده و کودک تمایل دارد ترجیحا بیدار بماند؟
  7.  آیا کودک در اتاق وقتی تنها است احساس ترس می کند؟

در کل دلایل متفاوتی می تواند باعث نرفتن به موقع کودک به طرف تخت خود شود.

واقعیت این است که برای خوابی راحت داشتن در شب برای کودک، تنها یک روش وجودندارد؛ راه حل ها و توصیه های گوناگونی در این زمینه وجود دارد که چکیده ای از آنها به شرح زیر است:

  •  برای کودک تان زمان خواب با مشورت با خودش تعیین کنید و وقتی به زمان خواب وی نزدیک است به کودک باید حتما فرا رسیدن زمان خواب را یادآوری کنید، آنها به برخورد قاطع شما و یک قرار ثابت برای خواب نیاز دارند.
  •  سعی کنید اتاق خواب مثل یک عمل تنبیهی به نظر نرسد و به جای آن می توانید به کودک بگویید که لازم نیست بخوابی بلکه باید در تخت خود استراحت کنی، وقتی جنبه اجبار برای خواب از بین برود، احساس آرامش و خواب خود به خود به وجود می آید.
  •  تشویق کودک با صحبت و با عمل، به این صورت که هر شب به وقت شناسی و در رختخواب رفتن وی جایزه بدهید. جایزه می تواند یک خوراکی ویژه قبل از خواب مثل یک لیوان شیر یا خوراکی که کودک دوست دارد  و یا به عنوان تشویق یک لباس خواب نو و قشنگ به او هدیه بدهید.
  •  می توانید قبل از خواب با یک عمل مطبوع مثل: قصه گفتن و یا گوش کردن به نوار قصه و یا لالایی روزش را به پایان برسانید. همینطور حمام کردن و ماساژ قبل از خواب و یا تکان دادن کودکان کوچکتر به آرامی، مفید خواهد بود.
  •  سعی کنید هنگام خواب، کودک لباس خواب راحتی بپوشد و اتاق خواب کودک تهویه خوبی داشته باشد و لحاف های سنگین را برای او نگذارید. توجه کنید کودک شما یک محل خواب مطبوع داشته باشد که خوب به نظر برسد، مثل: یک اتاق شخصی و یا تخت شخصی.
  •  فعالیت های بدنی کودک مانند: بازی کردن در پارک، برنامه های ورزشی و … را در طول روز افزایش دهید. البته باید این بازی ها تا غروب ادامه داشته باشد و به تدریج فعالیت کودک را از زمان غروب به بعد کاهش داده و به جای بازی های پر تحرک، فعالیت هایی مثل: مطالعه کردن و شنیدن قصه و یا تماشای تلویزیون را جایگزین کرد. باید سعی کرد قبل از خواب، بازی های هیجان انگیز مثل بازی های کامپیوتری انجام دهند و یا فیلم های هیجان انگیز نبینند.
  •  اگر کودک در شب سخت به خواب می رود به او اجازه خوابیدن در طول روز را ندهید.
  •  به خاطر داشته باید مصرف شبانه برخی از مواد غذایی مانند: چای و یا نوشابه، خواب کودک را کاهش می دهد.
  •  اگر کودک شما در اتاق خواب خودش می ترسد خیلی مهم است که شما ترس او را جدی بگیرید، کودک را آرام کنید و سعی کنید باهم پی به علت ترس ببرید. به کودک این فرصت را بدهید که در مورد مشکل احتمالی و هیجانات یا چیزهای جالبی که در روز برایش اتفاق افتاده با شما صحبت کند، حتی کودک می تواند وقتی در تخت خود دراز کشید از زبان خودش داستانی برای شما بگوید و در مورد این داستان با او صحبت کنید و مطمئن شوید که تخیلات در ذهن او نماند. این مسئله کمک می کند که کودک با آرامش بیشتری به خواب فرو رود.

دیر خوابیدن کودکان زیر ۱ سال که تقریبا زیاد مشاهده می شود چه علتی دارد؟

خواب یک نوزاد به طور کل با خواب بزرگسالان تفاوت دارد و ما نمی توانیم توقع داشته باشیم که بتوانیم نوزاد را به خواب منظمی عادت دهیم، خواب نوزاد قبل از ۳ ماهگی خیلی سبک است و نوزاد می تواند بر اثر گرسنگی و سروصدا از خواب بپرد.

خوابیدن کودکان

خوابیدن کودکان

در واقع این به این دلیل است که خواب نوزاد در این مرحله به این صورت است که او در جریان خواب، در مرحله خواب سبک و سپس خواب سنگین در تناوب است و تدریجا با رشد سنی او این خواب به مراحل عمیق تری تبدیل می گردد. معمولا از ۳ ماهگی خواب کودک ریتم پیدا می کند و در ۶ ماهگی کودک می تواند تمام شب را یکسره به خواب رود و در صبح و بعدازظهر خواب کوتاهی داشته باشد.

در مورد کودکان بین ۹ تا ۱۲ ماه می توان گفت که این کودکان در این سن به این دلیل می خواهند محیط اطراف را شناسایی کنند و میل به شناخت محیط آنها را فعال می کند، معمولا دیر به خواب فرو می روند.

عواملی که سبب دیر به خواب رفتن در کودکان می‌شود؟

والدین در خوابیدن کودک نقش مهمی را ایفا می‌ کنند، حتی اکثر کودکان تا زمانی که یکی از والدین خصوصا مادر در کنارشان نباشد، به خواب فرو نمی‌ روند. عواملی که سبب دیر به خواب رفتن در کودکان می‌شود، ممکن است دلایل متعددی داشته باشد. وقتی می‌ بینید کودک شما در به خواب رفتن مشکل دارد، بهتر است به موارد زیر توجه کنید:

  1. آیا ساعت مشخص و منظمی برای رفتن کودک به تخت وجود دارد؟
  2. آیا ممکن است سر و صدا زیاد باشد و مانع خواب کودک شود؟
  3. آیا مهمان آمده و کودک تمایل دارد ترجیحا بیدار بماند؟
  4. آیا کودک در اتاق وقتی تنها است احساس ترس می‌کند؟
  5. آیا کودک در تخت خود احساس خوبی دارد؟ اتاق خیلی روشن یا تاریک نیست؟
  6. آیا کودک شما در طول روز مسائلی داشته که فکرش را به طور مداوم مشغول کند

کارهایی که برای به خواب رفتن کودکان باید انجام دهید

  • خاموش کردن وسایل الکتریکی :

تلویزیون، کامپیوتر، وسایل بازی و سایر دستگاه‌های الکترونیکی را از اتاق خواب کودک دور کنید. وقتی این دستگاه‌ها در طول شب کنار تخت کودکتان روشن باشد، مغز کودکتان ممکن است، اشتباه کند و حس روز بودن را به خود بگیرد و هشدار بیدار باش صادر کند

  • ایجاد یک محیط آرام پیش از خواب :

اتاق کودک باید به صورتی باشد که باعث خواب رفتن کودکان شود. معمولا اتاق‌های تاریک، آرام و کمی خنک شرایط خوابیدن بهتری را برای کودکان فراهم می‌کند. این شرایط برای جوانان بسیار تاثیر گذار‌تر است. البته منظور از تاریکی پیش از خواب تاریکی محض نیست. اگر به اتاق خواب کودکتان کمی نور به صورت غیر مستقیم برسد، می‌تواند کفایت کند.

  • پیگیر اختلالات خواب کودکان باشید :

ممکن است کودک دچار اخلال در خواب باشد. سعی کنید؛ وقتی کودکتان خوابید وی را در طول شب تحت نظر داشته باشید تا بفهمید چه رفتار‌هایی از او بروز می‌کند و حتی در طول روز مراقب رفتار‌ها و حرکات شخصی او باشید.

چرا کودک تمام شب نمی خوابد؟

  • ۱- نوزادان، چرخش خواب کوتاه تری دارند: به نقل از سایت «Prevention»، در حالی که چرخه خواب یک بزرگسال به طور میانگین ۹۰ دقیقه به طول می انجامد، چرخه خواب نوزادان کوتاه تر است. (بین ۵۰ تا ۶۰ دقیقه) به همین علت است که از خواب بیدار می شوند.
  • ۲- هنگام شب برای جلب توجه شما از خواب بیدار می شوند: نوزاد در طول روز شاید بهتر بخوابد زیرا هنگام شب نیاز به توجه بیشتری از والدین دارد، این در حالی است که هنگام شب وقفه بیشتری در زمان مراقبت از نوزاد به وجود می آید.
  • ۳- نوزادان همانند بزرگسالان عمیق نمی خوابند: نوزادان نسبت به بزرگسالان خواب سبک تری دارند و اغلب هنگام شب بیدار می شوند.
  • ۴- ساعت بیولوژیکی نوزاد هنوز تنظیم نشده است: چرخه شبانه روزی ما با روشنایی و تاریکی تنظیم می شود، در هنگام شب می خوابیم و صبح از خواب بیدار می شویم. اگرچه ساعت بیولوژیکی نوزاد قبل از به دنیا آمدن کاملاً شکل می گیرد اما مغز او تا ۵-۲ ماهگی به آن واکنش نشان نمی دهد.
  • ۵- به زندگی عادت می کنند: در زمانی که کودک راه رفتن، غلت زدن و صحبت کردن را یاد می گیرد، امکان اختلال خواب در آن ها وجود دارد. بنابراین، لازم است که هنگام روز به اندازه کافی بخوابند.
  • ۶- میل به خوردن: زمانی که یک کودک ۵ ماهه یک یا ۲ بار هنگام شب از خواب بیدار می شود می تواند جای نگرانی داشته باشد. لازم است در مورد شیر دادن هنگام شب و این که کی می توان این کار را متوقف کرد اطلاعات لازم را کسب کنید تا بهتر بتوانید عمل کنید.
  • ۷- باید بیدار شوند: این موضوع طبیعی است که نوزادان برای مدت طولانی نخوابند و به طور مکرر در طول شب از خواب بیدار شوند. این نشانه رشد آنهاست.
  • ۸- نیاز به نزدیکی با والدین دارند: نوزادان و کودکان نیاز به حفظ رابطه نزدیک با والدین دارند که این موضوع به تاریخچه تکاملی انسان ها برای نزدیک ماندن به منبع مثبت و غذایی آن ها بر می گردد.
  • ۹- نیاز به تحرک دارند: نوزادان هنوز به دنیای جدید عادت نکرده اند و سیستم عصبی آن ها آسیب پذیر است.
  • ۱۰- دندان در می آورند: دندان در آوردن به ویژه هنگام شب می تواند خیلی دردناک و ناراحت کننده باشد و علایمی چون شکم درد، بی قراری و از دست دادن اشتها را به همراه دارد.
  • ۱۱- در حال یاد گرفتن مهارت جدید: اشتیاق به یادگیری مهارت های جدید نشستن، راه رفتن، غلت زدن یا چنگ زدن از جمله دلایلی است که باعث بیدار شدن هنگام شب می شود.

آیا فرزندتان خوب می خوابد؟

کودکان و نوجوانان حداقل به ۹ ساعت خواب در شب نیاز دارند. مشکلات خواب و کمبود خواب می‌تواند اثرات منفی بر عملکرد کودکان در مدرسه، در فعالیت های فوق برنامه، و روابط اجتماعی داشته باشد.

کمبود خواب ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:

  1. تصادفات و جراحات
  2. مشکلات رفتاری
  3. مشکلات خلقی
  4. مشکلات در حافطه، تمرکز و یادگیری
  5. زمان های واکنش کندتر
  6. علائم مشکلات خواب درکودکان

با دکتر کودکان صحبت کنبد اکر فرزند شما هر یک از نشانه هایی از یک مشکل خواب در ذیل را نشان می دهد:

  1. خروپف
  2. توقف های تنفسی در هنگام خواب
  3. دشواری در به خواب رفتن
  4. مشکلات با خوابیدن در طول شب
  5. دشواری در بیدار ماندن در طول روز
  6. کاهش غیر منتظره در عملکردهای روزانه
  7. رویدادهای غیر معمول به هنگام خواب نظیر خوابگردی یا کابوس ها

نکاتی برای بهبود خوابیدن کودکان

  1. زمان منظمی برای به تخت خواب رفتن در هر شب مشخص کنید و سعی کنید خیلی آن را تغییر ندهید. به طور مشابه، زمان بیدار شدن نباید از هفته ای به هفته دیگر بیشتر از یک تا یک ساعت و نیم تغییر کند.
  2. یک عادت آرامش بخش برای زمان خواب ایجاد کنید، مانند یک دوش آب گرم یا خواندن داستان.
  3. به کودکان هیج غذا یا نوشیدنی حاوی کافئین کمتر از ۶ ساعت قبل از زمان خواب ندهید.
  4. مطمئن شوید که دمای اتاق خواب مناسب است و اتاق خواب تاریک است.
  5. مطمئن شوید که سطح سر و صدا در خانه پایین است.
  6. از دادن وعده های غذایی سنگین به کودک در نزدیکی به زمان خواب بپرهیزید.
  7. زمان بازی بعد از شام باید زمانی آرامش بخش باشد. از آنجا که فعالیت های بیش از حد نزدیک به زمان خواب ممکن است کودک را بیدار نگه دارد.
  8. تلویزیون، رادیو و موزیک نباید در زمانیکه کودک به خواب رفته پخش شود. تلویزیون و بازی های ویدئویی حداقل یک ساعت قبل از خواب خاموش شوند.
  9. نوزادها و کودکان باید وقتی که خسته به نظر می‌آیند به تخت خواب برده شوند گرچه هنوز بیدار باشند( به جای به خواب رفتن در آغوش والدین، یا در اتاقی دیگر). والدین باید از خوابیدن در تخت به همراه کودک برای اینکه آن ها را بخوابانند، بپرهیزند.

 

آیا می‌توانم اجازه دهم نوزادم روی شکم بخوابد؟

برای کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS)، کارشناسان توصیه می‌کنند در سال اول زندگی کودک بچه را به پشت بخوابانید. اوج خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) در سن بین ۱ تا ۴ ماهگی است اما این خطر همچنان تا ۱۲ ماهگی کودک ادامه دارد.

خوابیدن کودکان

خوابیدن کودکان

زمانی که کودک‌تان به اندازه‌ی کافی قوی شد که خودش از عقب به جلو و از جلو به عقب بچرخد، نیازی نیست شما درباره‌ی غلت زدن او روی شکمش در حین خواب نگران شوید. اما تا یک‌ سالگی شما هنوز هم باید او را به پشت بخوابانید.
البته طبیعی است که شما می‌خواهید اقدامات احتیاطی دیگر را برای کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) در سال اول زندگی کودک‌تان انجام دهید. مطمئن شوید که تشک او با یک ملافه روی آن مجهز شده و چیز دیگری روی تخت‌خواب بچه نباشد (هیچ بالش، پتو، حیوانات عروسکی پارچه‌ای و یا حتی ضربه گیر تخت. اتاق را بیش از حد گرم نکنید یا لباس‌هایش را در نیاورید و به کسی هم اجازه ندهید که در نزدیکی او سیگار بکشد.

جلوگیری از خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS)، مهم‌ترین دلیلی است که باید کودک‌تان را به پشت بخوابانید. اما در یک مطالعه که در سال۲۰۰۳ در آرشیو آکادمی پزشکی اطفال و نوجوانان منتشر شده به موارد دیگری اشاره شده است: کودکانی که به پشت می‌خوابند نسبت به بچه‌هایی که به فرم‌های دیگر می‌خوابند کمتر دچار عفونت گوش، تب و گرفتگی بینی می‌شوند.
با این حال اصلا خودتان را نگران نکنید که احتمال بیشتری وجود دارد که کودک‌تان زمانی که به پشت خوابیده دچار شوک یا آسپیره (برگشتن محتویات معده به حلق و دهان) شود. تحقیقات نشان داده‌اند که احتمال افزایش این اتفاق زمانی که کودک به پشت خوابیده است وجود ندارد.

مقدار لازم خواب برای کودکان در سنین مختلف چقدر است؟

معمولا کودکان و نوجوانان ۸ ساعت در شبانه روز می‌خوابند و مقدار نیاز به خواب در انسان‌ها را نمی‌توان به طور دقیق گفت به این دلیل که مقدار خواب بر اساس نیازهای فرد فرق می‌کند.

خوابیدن کودکان

خوابیدن کودکان

اما به طور میانگین می‌توان گفت: یک نوزاد در ۲۴ ساعت بین ۱۹ تا ۲۰ ساعت می‌خوابد. یک کودک ۱ ساله معمولا در شبانه روز بین ۱۴ تا ۱۵ ساعت در خواب است، همینطور یک کودک ۳ ساله در ۲۴ ساعت به طور میانگین ۱۲ ساعت در خواب است و یک کودک ۵ ساله معمولا در شبانه روز ۱۱ ساعت می‌خوابد و همچنین یک کودک ۷ ساله در طول ۲۴ ساعت به طور میانگین ۹ تا ۱۰ ساعت می‌خوابد .

معمولا از ۳ ماهگی خواب کودک ریتم پیدا می‌ کند و در ۶ ماهگی کودک می‌ تواند تمام طول شب را بخوابد و در صبح و بعد از ظهر خواب کوتاهی داشته باشد. در مورد کودکان بین ۹ تا ۱۲ ماه می‌ توان گفت که این کودکان در این سن به این دلیل که می‌خواهند محیط اطراف خود را بیشتر بشناسند و میل به شناخت محیط اطراف آن ها را فعال می‌کند، معمولا دیر به خواب فرو می‌ روند.

عوارض دیر خوابیدن کودکان

قبل از این که جزئیات مربوط به عواقب و عوارض دیر خوابیدن را به تفصیل شرح دهیم، مهم است به یاد داشته باشید چرا کودکان باید خوب بخوابند. اگرچه برخی از کودکان از زود خوابیدن امتناع می کنند، این عادت بسیار مهم تر از آن است که به نظر می رسد.

خوابیدن کودکان

خوابیدن کودکان

استراحت خوب شب یکی از بهترین روش ها برای افزایش انرژی است، خوابیدن ” باتری ” مغز را شارژ می کند به این ترتیب می توانید عملکرد ذهنی بهینه در طول روز داشته باشید. بنابراین، ذهن کودک پس از خواب خوب شبانه هوشیار و آرام خواهد بود.

از طرف دیگر، خواب نیز بر توانایی های فیزیکی تاثیر می گذارد. وقتی استراحت می کنید، ماهیچه ها تنش های روز را آزاد می کنند و آماده هستند تا با چالش های جدیدی روبرو شوند. البته کلیدی برای فعالیت های ورزشی و مدرسه کودکان است.

مطمئن شوید کودکانتان به اندازه کافی می خوابند زیرا برای رشد کلی آن ها مهم است خواب با کیفیت به اندازه تغذیه خوب مهم است. اهمیت داشتن خواب با کیفیت کم تر از تغذیه برای رشد کلی کودکان نیست. اگرچه این موضوع ممکن است واضح به نظر برسد، اما بسیاری از مردم به برنامه خواب کودکان و دیر وقت خوابیدن آنها فکر نمی کنند.

سبک زندگی مدرن ما تاثیر زیادی بر این موضوع گذاشته است؛ افراد کم تر و کم تر می خوابند چون والدین بسیار مشغول کار هستند، کودکان فعالیت های مدرسه زیادی دارند و با وسایل الکترونیکی خیلی کار می کنند . موضوع نگران کننده این است که بسیاری از عواقب آن بی اطلاع هستند. اگرچه چرت نزدن یا دیر به خواب رفتن ممکن است به نظر بی ضرر برسد، اما این چیزها واقعا اثرات منفی دارند که می تواند یک عمر طول بکشد.

دلایل اینکه چرا دیر خوابیدن کودکان بد است؟

یکی از سخت ترین کارها برای والدین این است که بچه هایشان را زودتر بخوابند. با این همه حواس پرتی، بچه ها نمی خواهند به رختخواب بروند اما نپرداختن به این موضوع می تواند به رشد آن ها آسیب برساند. اگرچه ممکن است بی ربط به نظر برسد، اما خواب بی کیفیت شب ممکن است باعث بسیاری از مشکلات آینده شود.

  • دیر خوابیدن کودکان باعث سختی تمرکز می شود :

خواب بی کیفیت تاثیرات منفی روی سلامت روانی کودک دارد. خواب ناکافی کودک باعث می شود هوشیاری و تمرکز پایین بیاید ؛ خواب بد شبانه شایع ترین علت کم توجهی در کلاس است. هم چنین می تواند کودک را کم تر فعال و تنبل سازد.

  • دیر خوابیدن کودکان موجب خواب آلودگی می شوند :

دیر خوابیدن ممکن است دلیلی باشد که کودکان از خواب آلودگی روز رنج ببرند. خوابیدن به اندازه کافی ( کم تر از ۱۰ یا ۱۲ ساعت، بسته به سن آن ها ) باعث می شود آن ها تمام روز احساس خستگی و خواب آلودگی کنند.

  • دیر خوابیدن کودکان موجب احساس خستگی می شود :

خواب آلودگی با خستگی مرتبط است برخلاف آنچه برخی فکر می کنند، نه تنها بزرگسالان از این مساله رنج می برند. کودکان نیز از ضعف و خستگی به دلیل پیامد خواب بی کیفیت رنج می برند.آن ها همچنین می توانند در حالت ” هوشیار ” قرار بگیرند که می تواند باعث اختلالات خواب شود. به این دلیل است که این حالت ترشح هورمون ها مانند آدرنالین که مغز را بیدار نگه می دارد را افزایش می دهد.

  • دیر خوابیدن کودکان خطر چاقی را افزایش می دهد :

براساس شواهد حاصل از تحقیقات علمی جمع آوری شده از ۲۹ مطالعه در ۱۶ کشور نشان می دهد ، الگوهای خواب بی کیفیت می توانند ریسک چاقی کودکان را افزایش دهند .این تحقیق بیان می کند دیر خوابیدن ممکن است عامل خطر چاقی باشد.

  • مشکل تجمع سموم با دیر خوابیدن کودکان :

دیر خوابیدن و دیر بلند شدن از خواب باعث می شود تجمع مواد سمی در بدن میگردد و باعث می شود آمادگی جسمی و مغزی دچار مشکل شود .

  • دیر خوابیدن کودکان دلیل اختلال رشد قد :

علاوه بر این کاهش میزان رشد قدی در کودکانی که شبها دیرترمی خوابند بیشتر دیده می شوند . همچنین کودکانی که شبها دیر می خوابند رشد تحصیلی کمتری نسبت به سایر کودکان دارند .

  • افسردگی کودکان بخاطر دیر خوابیدن :

در کودکانی که دیر به رختخواب میروند احتمال بروز افسردگی بیشتر از کودکانی است که خواب منظم و دقیقی دارند.

چگونه عادات خوابیدن کودکان را بهبود دهید؟

والدین باید درک کنند کودکان از مشکلات خواب آگاه نیستند و در نتیجه به کمک برای حل آن ها نیاز دارند. برای انجام این کار باید الگوهای خواب خود را زیر نظر داشته باشید و به خاطر داشته باشید آن ها باید از ساعت ۷:۳۰ تا ۸:۳۰ شب به رختخواب بروند.

  • تمام افراد خانواده باید در این فرآیند مشارکت داشته باشند؛ برای کودک آسان تر است زمانی که می بینند والدین و خواهر و برادر به اندازه کافی استراحت می کنند. همچنین برای اطمینان از اینکه خواب آن ها بی وقفه خواهد بود ، آن ها باید در اتاق هایی که بدون عوامل حواس پرتی مانند تلویزیون، کامپیوتر یا تبلت باشند ، بخوابند.
  • برای تعیین زمان خواب کودک باید با او صحبت کنید وزمانی را انتخاب کنید که به زمان انتخابی کودکتان نزدیک باشد و هنگامی که این زمان فرا رسید با یک برخورد قاطعانه او را آماده خوابیدن کنید.
  • کودک خودتان را مجبوربه خوابیدن نکنید زیرا اجبار کردن کودک به خواب باعث ایجاد تنش در کودک می شود و آرامش او را سلب می کند پس سعی کنید به کودکتان بگویید می توانی نخوابی فقط به تخت برو و استراحت کن.
  • برای خوابیدن به موقع کودکتان می توانید به او جایزه دهید و از شیوه تشویق برای این کار استفاده کنید مثلا می توانید جایزه ای مانند یک لباس خواب زیبا و یا خوراکی های مورد علاقه کودک را به اوبدهید.
  • از جمله عواملی که باعث ایجاد خواب آرام در کودکان می شوند قصه گفتن ، لالایی خواندن ، حمام کردن ،ماساژ قبل از خواب و تکان آرام کودکان است .
  • عوامل زیادی موجب برهم خوردن خواب کودکان می شود که برخی از این عوامل مربوط به اتاق خواب و وسایل مربوط به خواب کودکان مانند لباس نامناسب خواب ، لحاف های سنگین و اتاق خواب دارای هوای نامطبوع است .
  • خوابیدن در طول روز سبب می شود که برخی از کودکان شب دیر بخوابند بنابراین به آن ها اجازه خواب روز را ندهید.
  • مصرف برخی مواد غذایی مانند چای و نوشابه در کودکان علاوه بر خطراتی که برای آن ها دارد سبب می شود خواب شبانه آن ها نیز دچار اختلال شود.
  • برای بازی کردن کودکتان برنامه ریزی کنید و بازی های پر تحرک مانند بازی کردن در پارک، برنامه های ورزشی را مخصوص روزاو قرار دهید و فعالیت های کم تحرک مانند مطالعه کردن و شنیدن قصه و یا تماشای تلویزیون را به شب کودک اختصاص دهید زیرا انجام بازی های پر تحرک سبب اختلال در خواب شبانه کودک می شود.
  • برخی از کودکان از محل خواب خود می ترسند که شما باید علت ترس کودکتان را ریشه یابی کنید و اگر مسایلی در روز سبب این هراس کودکان می شود بهتر است بگذارید کودکتان درباره این مسایل با شما صحبت کند .همچنین برخی از کودکان تخیلات زیادی را در ذهن می پرورانند که این تخیلات سبب ترس شبانه آن ها می شود برای حل این مشکل بگذارید کودکتان داستانی برای شما بگوید و شما با او درباره این داستان صحبت کنید و تخیلات را از ذهن او دور کنید این مسائل به خواب کودکتان کمک می کند و سبب می شود که خواب راحتی داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *