تغذیه کودک, بی اشتهایی کودک

راه حل رفع کم اشتهایی کودکان

بی‌اشتهایی کودکان

راه حل رفع کم اشتهایی کودکان

راه حل رفع کم اشتهایی کودکان؛ شرایطی که باعث بی‌اشتهایی و دلزدگی کودک از غذا می‌شود در کنار اشتباهات رفتاری والدین، می‌توان به شرایط نامناسب کودک برای غذاخوردن منجر شود.

بی اشتهایی کودکان

بی اشتهایی کودکان

شرایطی که مطلوب کودک نیست و باعث می‌شود نسبت به غذا بی‌تمایل باشد ودر نهایت بی اشتهایی کودکان را به دنبال داشته باشد. غزاله زمانی، کارشناس تغذیه، در ادامه درباره راههای رفع کم اشتهایی در کودکان می‌پردازد.

سخت‌گیری در آداب غذا خوردن کودک را بی اشتها می‌کند

برخی از والدین بیشتر از نیاز و خارج از توان کودک نسبت به رعایت آداب غذاخوردن سخت‌گیری می‌کنند. آنها مدام از اینکه کودک هنگام غذاخوردن لباس خود را کثیف می‌کند، گلایه دارند. حتی از اینکه کودک اصرار دارد برای غذاخوردن شخصا از قاشق استفاده کند، ممانعت به عمل می‌آورند. یا روی مساله طرز نشستن و طرز قاشق برداشتن و به دهان بردن غذا با کودک مشکل دارند. والدین باید توجه داشته باشند که یادگیری آداب غذاخوردن یک روند تدریجی است که با صبر و حوصله و مهربانی امکان‌پذیر است. در غیر این صورت ممکن است سخت‌گیری در این زمینه علاقه کودک شما را به غذا خوردن تحت الشعاع خود قرار دهد.

ایجاد محیط پرتنش برای غذا خوردن، عامل بی اشتهایی کودک

اگر وقت غذاخوردن برای کودک تبدیل به زمانی پرتنش شود علاقه کودک به غذا خوردن از بین می‌رود. به عنوان مثال، برخی از والدین که از بدغذایی کودک‌شان گلایه دارند، با تهدید و تشر کودک را پای غذا می‌نشانند و غذا را به زور و در یک اتمسفر تنش‌آلود به خورد او می‌دهند. این راه‌حل کاملا غلطی است و باعث تشدید بدغذایی کودک شما می‌شود. باید عوامل بی‌اشتهایی او را به درستی کشف و درصدد رفع آنها باشید نه اینکه آن را تشدید کنید!

اختلال بی اشتهایی در کودکان چیست؟

بی اشتهایی کودکان یک اختلال تغذیه‌ای است که کودک مبتلا در مورد حجم غذایی که می‌خورد و وزن بدنش وسواس پیدا می‌کند.

بی اشتهایی کودکان

بی اشتهایی کودکان

کودکان مبتلا به بی اشتهایی تمایل دارند که وزن خود را آنقدر کم کنند که ظاهری استخوانی پیدا کرده و در نظر دیگران جذاب به نظر برسند. هنگامی که کودک مبتلا به بی اشتهایی می‌شود، به خودش تا حد مرگ گرسنگی می‌دهد. وسواس زیادی نسبت به وزن خود پیدا می‌کند و بیش از حد نرمال ورزش می‌کند. بی اشتهایی در کودکان یک اختلال روانی نیز است، که در آن کودک رفتار تغذیه‌ای غیرطبیعی را پیش می‌گیرد.

نشانه‌های ابتلا به بی اشتهایی کودکان

همانگونه که در بالا اشاره شد، کودکان مبتلا به بی اشتهایی، غذای بسیار کمی می‌خورند که موجب کاهش وزن ناگهانی در آن‌ها می‌شود.

بی اشتهایی کودکان

بی اشتهایی کودکان

این نشانه غالب بی اشتهایی در کودکان است. دیگر نشانه‌ها عبارتند از:

نشانه‌های جسمی:

  1. خستگی
  2. بی خوابی
  3. کم آبی
  4. کاهش فشار خون
  5. خشکی پوست
  6. تعداد غیرطبیعی سلول‌های خونی
  7. تورم پا‌ها و بازو‌ها
  8. فقدان انرژی
  9. سرگیجه
  10. افتادن دندان
  11. یبوست
  12. پوکی استخوان

نشانه‌های احساسی و رفتاری :

  1. افسردگی کودکان
  2. انزواطلبی کودکان
  3. انکار گرسنگی
  4. حساس شدن
  5. ترس دایمی از اضافه وزن
  6. فعالیت ورزشی بیش از حد

رفتار‌های افراطی جهت کاهش وزن :

  1. سرباز زدن از خوردن وعده‌های غذایی
  2. اجتناب از خوردن غذا در جمع
  3. پایبندی به یک رژیم غذایی سفت و سخت
  4. خوردن غذا‌های عاری از چربی و کم کالری
  5. چک کردن روزانه وزن
  6. شکایت دایمی از اضافه وزن (در صورتیکه در واقعیت اینطور نیست)

راهکارهای حل بی‌اشتهایی کودکان

  • غذایش را با چیزهای دیگر ترکیب کنند:

به این شکل که ترکیبات غذا را برای کودک عوض کنند. به عنوان مثال اگر کودک شما به خوردن سوپ علاقه نشان نمی‌دهد موادی که دوست ندارد را حذف کنند و چیزهای دیگری به این ترکیب اضافه کنند. یا می‌توانند با حفظ ترکیب قبلی مواد جدیدی به ترکیب اضافه کنند که به مورد پسند شدن طعم آن برای کودک کمک کند.

  • از مواد دیگر استفاده کنید:

از موارد دیگری که می‌توان برای ترغیب کودک به غذا خوردن استفاده کرد و بسیار نیز موثر است تزیین غذاست. به کار بردن خلاقیت و تزیین غذای کودک با مواد خوراکی داخل بشقاب و ساختن تصویرها و شکل‌های جالب توجه باعث می‌شود کودک به خوردن غذا بیشتر از قبل علاقه نشان دهد. برای ایده گرفتن و تزیین غذا می‌توانید از طرح‌های مختلفی که در اینترنت و شبکه‌های اجتماعی وجود دارند استفاده کنید.

  • نوع پخت غذا را عوض کنید:

نوع طبخ غذا در عدم علاقه کودک به غذا موثر است. شاید اگر نوع طبخ را عوض کنید کودک شما به همان غذایی که اشتیاقی برای خوردن از خود نشان نمی‌داد علاقه مند شود. به بیان دیگر، اگر شما انواع پخت مانند بخارپز، کبابی و سرخ شده را بیازمایید بالاخره به مدلی خواهید رسید که کم اشتهایی کودک از بین برود.

  • از او کمک بگیرید:

یک روش دیگر این است که از کودک بخواهید در طبخ غذایی که قرار است بخورد به شما کمک کند. بچه‌ها عاشق این هستند که مواد را با هم مخلوط و طبخ کنند. این پیشنهاد مطمئنا با استقبال کودک همراه می‌شود و علاوه بر اینکه فرآیند طبخ را برای شما و او تبدیل به یک فرصت وقت گذرانی و لذت بردن با هم می‌کند، کودک را برای خوردن آنچه خودش در تهیه آن نقش داشته است، ترغیب می‎کند.

  • همراه برای غذا خوردن پیدا کنید:

از راه‌حل‌های موثر برای ترغیب کودکان به غذا خوردن این است که شرایطی را فراهم کنید که کودک همراه با همسالان خود غذا بخورد. این کار باعث بازشدن اشتهای او به غذا می‎شود. بسیاری از مادران که تجربه غذاخوردن کودک‌شان را در مهد کودک دارند، به این مساله واقف هستند. در شرایط میهمانی و حضور کودکان همسال نیز، بچه‌ها به شکل قابل توجهی نسبت به غذا تمایل بیشتری نشان می‌دهند.

دلایل بی‌اشتهایی کودکان

شایع‌ترین دلایل بی‌اشتهایی کودکان شامل موارد زیر می‌باشند:

  • بیماری و مصرف دارو :

در برخی از مواقع بروز بیماری و یا مصرف بعضی از داروها می‌تواند بر اشتهای کودک اثر منفی بگذارد. در دوره بیماری تمامی عملکردهای بدن از جمله گوارش دچار مشکل می‌شوند.

بی‌اشتهایی کودکان

بی‌اشتهایی کودکان

در نتیجه کودک دچار بی‌اشتهایی می‌شود. حتی پس از بهبودی امکان دارد کمی طول بکشد تا عملکرد دستگاه گوارش به حالت عادی بازگردد. مصرف آنتی‌بیوتیک می‌تواند بر اشتهای کودک تأثیر بگذارد. بسیاری از داروهای دیگر نیز می‌توانند باعث بی‌اشتهای کودک شوند.

  • کمبود روی در بدن کودک :

یکی از مهم‌ترین مواد جهت هضم غذا در معده، اسید کلریدریک می‌باشد. این ماده در افزایش اشتها نیز مؤثر است. عنصر روی ، باعث تولید این اسید در بدن می‌شود. بنابراین بی‌اشتهایی کودک می‌تواند به علت کمبود روی در بدن باشد. با ایجاد تغییر در رژیم غذایی کمبود این عنصر به راحتی قابل جبران است. از جمله مواد غذایی حاوی مقادیر زیاد روی شامل مرغ، بادام هندی، سبوس گندم و تخم کدو می‌باشند.

  • بروز مشکل در عملکرد گوارشی و هضم غذا :

برای هضم غذا در معده به انرژی نیاز است. سوء هاضمه، گازهای گوارشی و نفخ بر این انرژی اثر منفی می‌گذارند. بیماری‌های مختلف نیز می‌توانند باعث بروز مشکل در هضم غذا شده و سبب بی‌اشتهایی کودک شوند.

  • کاهش سرعت رشد کودک :

بی‌اشتهایی در همه موارد نشان‌دهنده وجود مشکل در بدن کودک نمی‌باشد. معمولا اشتهای کودک در ‌ماه‌های اولیه زندگی زیاد است.

بی‌اشتهایی کودکان

ولی پس از ۴ یا ۵ ماه، سرعت رشد بدن کاهش پیدا کرده و در نتیجه میزان انرژی مورد نیاز برای رشد کودک نیز کاهش پیدا می‌کند. بی‌اشتها شدن کودک در این حالت کاملاً طبیعی است.

  • عدم تنوع در رژیم غذایی :

والدین بایستی بر مقدار و نوع غذایی که کودک مصرف می‌کند نظارت داشته باشند. تنوع در رژیم غذایی کودک اهمیت زیادی دارد. در صورتی که کودک مقادیر زیاد مواد غذایی حاوی غلات کامل مصرف کند، امکان دارد برای مدت زیادی احساس گرسنگی نکند. غلات کامل دارای فیبر است و هضم کامل آن به زمان زیادی نیاز دارد. همچنین مصرف بیش از حد نیاز شیر گاو و یا شیر خشک می‌تواند باعث بی‌اشتهایی کودک شود.

  • استرس :

استرس اثرات منفی زیادی بر کودکان دارد. از جمله این اثرات کاهش اشتها می‌باشد. استرس سبب می‌شود تا کودک میل خود به خوردن غذا را از دست بدهد و در خوابیدن نیز دچار مشکل شود.

بی‌اشتهایی کودکان

بی‌اشتهایی کودکان

به همین جهت والدین بایستی علت ایجاد استرس را مشخص کرده و آن را رفع کنند. بعضی از دلایل شایع ایجاد استرس در کودکان شامل موارد زیر می‌باشد:

۱.بروز مشکلات در خانواده از جمله مرگ یکی از اعضای خانواده و یا مرگ حیوان خانگی و همچنین به دنیا آمدن فرزند دوم

۲.مورد آزار قرار گرفتن

۳.ناتوانی در مقابله با فشار و مشکلات تحصیلی و انتظارات غیر منطقی والدین

  • افسردگی :

یکی دیگر از علت‌های بی‌اشتهایی کودک افسردگی است. بیشتر والدین بین افسردگی و غم و اندوه تفاوتی قائل نمی‌شوند. احساس غم و اندوه با گذشت زمان رفع می‌شود، ولی افسردگی به سادگی از بین نمی‌رود. افسردگی نه تنها باعث ناراحتی کودک می‌شود بلکه در زندگی روزمره کودک نیز اختلال ایجاد می‌کند.

بی‌اشتهایی کودکان

بی‌اشتهایی کودکان

افسردگی می‌تواند باعث شود تا کودک علاقه خود به انجام فعالیت‌های روزانه را از دست داده بدهد. تغییر در عادات غذایی نیز می‌تواند نشان‌دهنده افسردگی باشد. در چنین مواردی مراجعه به مشاور روان‌شناسی کودک جهت رفع افسردگی کودک توصیه می‌شود.

  • کم‌خونی :

یکی دیگر از علت‌های بی‌اشتهایی در کودکان کم‌خونی است. کودکان مبتلا به کم‌خونی معمولاً کسل، خسته و زودرنج می‌باشند. کم‌خونی در صورت عدم درمان می‌تواند در رشد کودک و عملکرد او در مدرسه اختلال ایجاد کند. توصیه می‌شود جهت اطمینان از کم‌خونی کودک از آزمایش خون استفاده شود.

  • یبوست :

حرکات نامنظم روده می‌تواند باعث ایجاد یبوست شود. بی‌اشتهایی کودک نیز می‌تواند در ایجاد یبوست موثر است. نشانه یبوست سفت شده مدفوع است.

بی‌اشتهایی کودکان

بی‌اشتهایی کودکان

علاوه بر دلایل ذکر شده، عوامل دیگری مانند میزان غذای مصرفی، وضعیت اجتماعی– اقتصادی و هراس از خوردن غذاهای جدید نیز می‌توانند باعث بی‌اشتهایی کودک شوند.

درمان بی‌اشتهایی کودکان

روش‌های مختلفی جهت رفع بی‌اشتهایی کودک وجود دارند. برخی از این روش‌ها شامل موارد زیر می‌باشند:

  • مصرف مواد غذایی مغذی و متنوع در وعده صبحانه :

از لحاظ زمانی در آغاز روز بدن به بیشترین میزان انرژی نیاز دارد. مصرف مواد غذایی مغذی و لذیذ در وعده غذایی صبحانه، بدن کودک را برای فعالیت در طول روز آماده می‌کند و میزان سوخت و ساز بدن او را افزایش می‌دهد.

  • تغییر تعداد وعده‌های غذایی :

بزرگسالان معمولاً به خوردن سه وعده غذایی در طول روز عادت دارند. با توجه به این که رشد کودکان به انرژی زیادی نیاز دارد، به همین دلیل بهتر است در تعداد وعده‌های غذایی کودکان تغییر ایجاد شود. به این منظور توصیه می‌شود به جای سه وعده ، مصرف مواد غذایی هر چند ساعت یک بار انجام شود. در نتیجه کودک در طول روز انرژی بیشتری دارد و همچنین میزان مواد غذایی مصرفی کودک نیز تنظیم می‌شود.

  • نوشیدن آب پیش از صرف غذا :

نوشیدن آب پیش از صرف غذا آب از دست رفته بدن را تأمین کرده و همچنین دستگاه گوارش را نیز برای ورود غذا آماده می‌کند. این دو عامل سبب افزایش اشتهای کودک شده و کودک دوباره احساس گرسنگی می‌کند.

  • مصرف وعده‌های غذایی مختصر :

معمولاً در بین وعده‌های اصلی از مواد غذایی مانند بیسکوییت یا چیپس استفاده می‌شود. بهتر است به جای مصرف موادی که ارزش غذایی چندانی ندارند و باعث بی‌اشتهایی می‌شوند، از ساندویچ‌های کوچک و یا مواد مغذی استفاده شود تا احساس گرسنگی رفع شده و همچنین مواد مورد نیاز بدن نیز تأمین شود.

  • شیر به تنهایی یک وعده غذایی کامل محسوب نمی‌شود :

شیر دارای مواد مغذی بسیاری می‌باشد ولی به تنهایی یک وعده غذایی کامل محسوب نمی‌شود. مصرف بیش از حد شیر باعث کاهش اشتها جهت صرف وعده غذایی بعدی می‌شود. به همین جهت شیر بایستی به میزان متوسط مصرف شود. به جای شیر از محصولات لبنی دیگر نیز می‌توان استفاده کرد.

  • مصرف بادام زمینی جهت افزایش اشتها :

بادام زمینی یکی از مواد غذایی است که باعث رفع بی‌اشتهایی می‌شود. معمولاً برای افزایش اشتها از بادام زمینی سرخ شده استفاده می‌شود. در صورتی که کودک به مصرف نان و کره علاقه‌مند است، توصیه می‌شود به جای کره عادی از کره بادام زمینی استفاده کند.

  • فعالیت جسمانی :

ورزش کردن دارای فواید بسیاری برای کودک می‌باشد. فعالیت جسمانی باعث مصرف انرژی در بدن می‌شود. مصرف انرژی باعث تحریک دستگاه گوارش شده و اشتهای کودک را افزایش می‌دهد. معمولاً کودکانی که به مقدار زیادی ورزش می‌کنند و دارای فعالیت‌های جسمانی زیادی هستند به ندرت دچار بی‌اشتهایی می‌شوند.

  • تأثیر دمای محیط بر اشتهای کودک :

دمای محیط بر اشتهای بزرگسالان و کودکان تأثیر می‌گذارد. معمولاً کودکان در فصل تابستان و در هوای گرم بی‌اشتها می‌شوند. در حالی که به نظر می‌رسد در زمستان و در هوای سرد اشتهای کودکان افزایش پیدا می‌کند. دمای محیط بر میزان انرژی مصرف شده جهت گرم نگه داشتن بدن اثر می‌گذارد. با خنک نگه داشتن دمای محیط، فرایند سوخت و ساز بدن کودک با سرعت طبیعی انجام می‌شود و در نتیجه اشتهای کودک افزایش پیدا می‌کند.

  • مصرف روی جهت رفع بی‌اشتهایی کودک :

مصرف عنصر روی جهت بهبود عملکرد گوارش ضروری است. در صورتی که میزان اسید کلریدریک در معده طبیعی باشد، فرایند هضم غذا تنظیم می‌شود. در کنار مصرف مواد غذایی حاوی روی، طبق دستور پزشک متخصص کودکان می‌توان از مکمل‌های روی نیز استفاده کرد.

  • مصرف غذای مورد علاقه کودک :

در برخی از مواقع حالت روحی کودک بر اشتهای او اثر می‌گذارد. امکان دارد کودک از خوردن غذاهای تکراری خسته شده باشد و یا از مسائل دیگر ناراحت باشد. والدین با تهیه غذای مورد علاقه کودک باعث می‌شوند تا کودک احساس گرسنگی کرده و اشتهای او افزایش پیدا می‌کند.

علت و درمان کم اشتهایی کودکان در فصل تابستان

تغییر فصل در غذا خوردن و کم وبیش شدن اشتها مؤثر است به طور مثال در تابستان که هوا گرم است افراد احساس می‌کنند احتیاج به غذای کمتری دارند، اما در فصل زمستان اشتهای افراد بیشتر می‌شود.

تغذیه کودکان:

نوع تغذیه کودک در درجه اول به آموزش و تربیت خانوادگی کودک مربوط می‌شود بدین نحو که نوع تغذیه از دوره نوزادی می‌تواند در رفتار تغذیه‌ای کودک در آینده تأثیرگذار باشد.

علل بی اشتهایی کودکان در فصل تابستان:

شاید یکی از دلایل آن گرمای هوا باشد و یا شاید در این فصل آلرژی، مسمومیت‌غذایی، آفتاب‌زدگی، دهیدراته شدن بدن بیشتر می شود. به هر حال در این فصل باید مراقب تغذیه خود و فرزندتان باشید تا با مشکل خاصی روبرو نشوید.

بی‌اشتهایی کودکان

بی‌اشتهایی کودکان

برای اینکه در روزهای بلند سال هم سالم بمانید و هم از گرمای آن استفاده‌ لازم را ببرید لازم نیست کار سخت و شگفت‌انگیزی انجام دهید. می‌توانید با مواد غذایی ساده آلرژی‌هایتان را تسکین دهید، خستگی‌هایتان را رفع کنید، پوستتان را صفایی دهید و خلاصه اینکه تابستان خوبی داشته باشید.

توصیه هایی برای غذا دادن به کودکان در فصل تابستان:

  • زمان غذاخوردن کودک :

غذای کودک باید سرساعت معین و در محیط روشن و خوشایند و در ظروف خوش رنگ (قرمز نارنجی) در اختیار او قرار گیرد. توجه داشته باشید که رنگ های سرد، مثل آبی، سبز و محیط تاریک و بدون نور کافی، اشتهای کودک را کاهش می دهد. در بین وعده های اصلی و میان وعده ها صبحانه اهمیت ویژه ای دارد. استفاده از غذاهایی مانند نان و غلات آماده شده، شیر، پنیر، حلیم، کره، تخم مرغ، میوه یا آبمیوه، سوپ و عدسی برای صبحانه بسیار مناسب است.

  • محیط غذاخوردن کودک :

غذا خوردن به همراه خانواده، به شرط آن که با سروصدا و بگو و مگو نباشد، شوق و ذوق کودکان را به غذا خوردن برمی انگیزد. محل نشستن کودک باید راحت و بشقاب غذایش گود باشد. قاشق و چنگال او بهتر است از جنس پلاستیک های قابل ضدعفونی و لیوانش خوش رنگ و کمی سرخالی باشد.

  • نوع غذای کودک :

کودکان تمایلی به غذاهای تند و تیز و پر ادویه ندارند و چنین غذاهایی آن ها را بی اشتها می کند. همچنین دسر، شیرینی و شکلات نباید به طور مداوم و بیش از اندازه به کودکان داده شود. درضمن کودکان بیشتر تمایل دارند از گوشت های چرخ کرده، میوه و سبزی های قاچ و بریده شده و تکه غذاهایی مثل کتلت، همبرگر خانگی، شامی و برش هایی که با دست کوچک آن ها قابل لمس و برداشتن باشد، استفاده کنند.

  • برخورد صحیح با کودک در حین غذا دادن :

خود را در مقابل شیرین کاری ها یا اشتباهات کودکانه بچه ها کنترل کنید. خندیدن، قهر و دعوا در برابر رفتارهای عمدی یا سهوی کودکان هر ۲ زیان بار است و موجب بدآموزی آن ها می شود.

  • ظرف غذای کودک

از ظروف و سفره و حتی غذاهایی استفاده کنید که رنگ های گرم و شاد دارند (مثل نارنجی یا قرمز) زیرا رنگ ها و غذاهای خوشرنگ و بو موجب تحریک اشتهای کودک می شوند. در ضمن، هنگام صرف غذا، مرتبا به بشقاب کودکتان نگاه نکنید همچنین توضیح درباره محسنات غذا یا اصرار برای غذا خوراندن غذایی خاص سبب خواهد شد بچه به طور دائم حتی در سنین بعدی از خوردن آن خودداری کند.

  • داروهای اشتها آور :

شربت های اشتهاآور موجود در بازار یا از نوع مولتی ویتامین و مولتی مینرال یا بر پایه داروهای شیمیایی هستند که مصرف خودسرانه هر کدام از آنها می تواند با عوارض نامطلوبی همراه باشد به عنوان مثال، شربت های اشتهاآور مولتی ویتامین یا مینرال، به دلیل اینکه حاوی انواع ویتامین ها و موادمعدنی بسیاری هستند، مصرفشان با آنکه در وهله اول بی اشتهایی کودک را بهبود می بخشد ولی به مرور زمان دیگر تاثیری ندارد و به دلیل اینکه ویتامین و موادمعدنی بدن، بیش از حد نیاز دریافت شده، باعث ایجاد مسمومیت و آسیب های کلیوی و کبدی می شود. لذا لازم است با پزشک تغذیه کودک خود مشورت نمایید.

مواد غذایی که باعث درمان بی‌اشتهایی کودک می‌شوند

مواد غذایی که باعث افزایش اشتهای کودک می‌شوند عبارتند از:

  • آب لیمو

لیمو باعث افزایش اشتهای کودک می‌شود. به این منظور کودک می‌تواند جهت رفع بی‌اشتهایی به اندازه یک لیوان آب لیمو مصرف کند. به این ترتیب دستگاه گوارش کودک شروع به فعالیت کرده و کودک احساس گرسنگی می‌کند.

  • آلو

مصرف آلو باعث افزایش اشتها می‌شود. مواد مغذی موجود در آلو همراه با طعم خاص آن باعث می‌شود تا این میوه یکی از مواد غذایی محبوب کودک محسوب شود. مصرف آلو احساس گرسنگی در کودک را افزایش می‌دهد.

  • هلو

هلو دارای مقادیر زیاد فیبر می‌باشد. فیبر موجود در هلو باعث بهبود فرایند گوارش و هضم غذا می‌شود در نتیجه از یبوست جلوگیری می‌کند. هلو میوه بسیار خوش‌طعمی می‌باشد و جهت افزایش اشتهای کودک بسیار مفید است.

  • ماست و نعنا

برای افزایش اشتهای کودک می‌توان از برگ نعنا نیز استفاده کرد. به این منظور تعدادی برگ نعنا را با مقداری ماست مخلوط کرده و مقداری نمک نیز به آن اضافه کنید. این ماده غذایی اشتهای کودک را افزایش می‌دهد و حتی برای کودکان بالای یک سال نیز مفید و مؤثر است.

  • تخم کدو

تخم کدو دارای فیبر می‌باشد. فیبر موجود در تخم کدو باعث حفظ سلامت دستگاه گوارش می‌شود. همچنین تخم کدو به علت وجود عنصر روی بر فرایند هضم مواد غذایی در بدن تأثیر می‌گذارد. به همین جهت مصرف مقداری تخم کدو باعث افزایش اشتها و ایجاد احساس گرسنگی در کودک می‌شود.

  • آب هویج

هویج دارای مزایای بسیار زیادی جهت حفظ سلامت بدن می‌باشد و یکی از این مزایا رفع بی‌اشتهایی می‌باشد. به این منظور کودک می‌تواند ۳۰ دقیقه پیش از صرف غذا، به اندازه یک کاسه کوچک آب هویج مصرف کند. آب هویج باعث ایجاد احساس گرسنگی و افزایش اشتها در کودک می‌شود.

  • بادام زمینی

عنصر روی باعث افزایش اشتهای کودک می‌شود. این عنصر به مقادیر زیاد در بادام زمینی وجود دارد. کودکان زیر یک سال نباید بادام زمینی مصرف کنند؛ چرا که حساسیت به بادام زمینی در میان بسیاری از افراد شایع است و امکان دارد کودک نیز مبتلا به این نوع حساسیت باشد. کودک ابتدا بایستی این ماده غذایی را به مدت یک هفته مصرف کند تا والدین از عدم وجود حساسیت در کودک اطمینان حاصل کنند. مصرف بادام زمینی به هر شکلی از جمله کره برای کودک مفید می‌باشد.

  • زنجبیل

از زنجبیل همراه با محصول حاصل از ترکیب شیر و سرکه یا آب لیمو جهت بازیابی انرژی گوارشی و رفع بی‌اشتهایی استفاده می‌شود.

  • زردچوبه

زردچوبه علاوه بر افزایش اشتهای کودک باعث از بین رفتن عفونت و بهبود عملکرد هضم می‌شود. مخلوط زردچوبه و مقداری روغن حیوانی جهت رفع بی‌اشتهایی کودک بسیار مفید است.

  • دارچین

به علت وجود هیدروکسی کالکون در دارچین، مصرف این ادویه همراه با مواد غذایی مختلف می‌تواند باعث درمان بی‌اشتهایی کودک شود.

فرمولی برای خوش اشتهایی کودک

متخصصان تغذیه به والدین در جهت خوش اشتها کردن کودکان‌شان چندین راهکار مهم ارائه می‌کنند که از دیدگاه علمی نتایج قابل ملاحظه‌ای در بهبود اشتهای کودکان در پی داشته است.

بی‌اشتهایی کودکان

بی‌اشتهایی کودکان

به گزارش زندگی آنلاین، متخصصان تغذیه به والدین در جهت خوش اشتها کردن کودکان‌شان چندین راهکار مهم ارائه می‌کنند که از دیدگاه علمی نتایج قابل ملاحظه‌ای در بهبود اشتهای کودکان در پی داشته است.

از جمله این راهکارها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • راهکار اول: تدارک یک صبحانه مفصل، خوشمزه و متنوع برای کودک

یکی از مواردی که باعث کم اشتهایی کودک می‌شود، یکنواختی در مصرف وعده‌های غذایی است.

به همین دلیل به والدین و بخصوص مادران توصیه می‌شود تا نوع، ترکیب و رنگ‌بندی صبحانه کودک خود را هر روز با روز قبل متفاوت نمایند.

  • راهکار دوم: به کودک یاد داده شود که ۳۰ دقیقه قبل از وعده غذایی آب بنوشد

در مورد کودکانی که کم اشتها و یا بدغذا هستند توصیه می‌شود برای افزایش ترشحات گوارشی و بالا رفتن حس گرسنگی حدود نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی به آنها یک لیوان آب داده شود تا بنوشند.

  • راهکار سوم: کودک هر دو ساعت یکبار ماده غذایی مصرف نماید

در مورد کودکانی که بسیار لاغر هستند و به علاوه بد اشتها نیز می‌باشند، توصیه می‌شود که والدین حتما هر دو ساعت یکبار یک ماده غذایی (که کودک دوست دارد) به او بدهند تا مواد مغذی مورد نیاز بدن او تامین شود و به تدریج وضعیت و تمایل اشتهایی او اصلاح گردد.

  • راهکار چهارم: میان وعده‌های کودک مختصر نباشند

در مورد کودکان کم اشتها باید توجه شود که مصرف میان وعده‌های طی روز باید کمی بیشتر باشند.

برای مثال به جای دادن بیسکویت، چیپس یا کلوچه به عنوان یک میان وعده به این کودکان، بهتر است ساندویچ نان و پنیر یا غلات صبحانه‌ای با شیر داده شود.

  • راهکار پنجم: عدم اکتفا به مصرف تنها شیر به عنوان وعده برای کودکان زیر ۳ سال

مادران حتما توجه نمایند که در مورد کودکان زیر ۳ سال نباید فقط به دادن شیر به عنوان یک وعده بسنده کرد. چون که با این کار زمینه برای بد غذایی و کم اشتهایی کودک فراهم می‌شود.

  • راهکار ششم: تهیه غذاهای خوشمزه برای کودک

طعم و مزه غذا نقش موثری در خوش اشتهایی کودک دارد. بنابراین مادران نقش موثری در تهیه غذاهای خوشمزه برای کودکان خود دارند و توصیه می‌شود که در طول روز زمان بیشتری را در جهت تهیه غذاهای اشتها‌آور برای کودکان خود اختصاص دهند.

  • راهکار هفتم: ماست غذای اشتهاآور برای کودک کم‌اشتها

توصیه می‌شود که مصرف انواع ماست‌ها در رژیم غذایی کودک موجود باشد و حتما در وعده‌ها و میان وعده‌های غذایی ماست‌های متنوع را مصرف نماید.

  • راهکار هشتم: عدم تشویق کودک به مصرف غذاهای چرب و شور

مصرف غذاهای چرب و شور مانند سیب‌زمینی سرخ‌کرده یا انواع چیپس‌ها می‌توانند باعث سیری کاذب در کودک شوند و همین مساله منجر به بد غذایی و کم اشتهایی کودک می‌شود. به همین دلیل به والدین توصیه می‌شود که در مقادیر بسیار کم به کودک خود از غذاهای شور یا سرخ‌کردنی بدهند.

  • راهکار نهم: اهمیت مصرف روی در افزایش اشتهای کودک

در مورد کودکان کم اشتهایی که بسیار لاغر هستند و رشد قدی خوبی نیز ندارند، علت می‌تواند کمبود عنصر روی باشد. در این موارد مصرف روزانه مکمل روی به صورت ZINC PLUS مخصوص کودکان البته زیر نظر متخصص کودکان توصیه می‌گردد.

  • راهکار دهم: توجه به مصرف دسرهای خوشمزه برای کودکان

بسیاری از کودکان مصرف دسرها را به مصرف غذا ترجیح می‌دهند. در این مورد توصیه می‌شود که به جای دادن دسرهای بسیار شیرین مانند کیک و بستنی به کودک، دسرهای بر پایه انواع میوه‌ها که خوشمزه باشند به او داده شود تا ترغیب به مصرف این نوع دسرها شود.

یک نظر در “راه حل رفع کم اشتهایی کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *